reizen naar oekraine

Reizen naar Oekraïne [Video]

Reizen naar Oekraïne – De wegen.

Wie met de auto wil reizen naar Oekraïne, moet rekening houden met een veel slechter wegdek dan in west Europa. De wegen in Oekraïne zijn doorgaans slecht en ze zitten vol met gaten en kuilen. Deze gaten en kuilen zijn natuurlijk slecht voor je auto en dat weten Oekraïense bestuurders ook. Zij zullen er dus alles aan doen om te voorkomen dat ze in deze gaten terechtkomen. Het gevolg is dat men in veel gevallen al slingerend over de weg rijdt.

Waarom zijn de wegen zo slecht?

Oekraïne is een arm land wat veel te lijden heeft (gehad) onder de oorlog in de Krim. Over veel wegen ( in het zuiden) heeft men men zware tanks gereden (en dat gebeurt hier en daar nog steeds.) Het gevolg is dat door al die zware voertuigen met rupsbanden, de wegen enorm verslechteren.

Daarnaast kent Oekraïne een ander klimaat dan wat wij gewend zijn. De winters zijn strenger en de zomers zijn warmer. Je kunt je voorstellen dat deze temperatuurschommelingen hun weerslag hebben op het wegdek. Asfalt kan nou eenmaal niet zo goed tegen extreme omstandigheden.

Van links naar rechts slingeren.

De slechte conditie van het wegdek, zorgt ervoor dat automobilisten van links naar rechts slingeren om de schade in het wegdek te vermijden. Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, betekent dit dat er soms rare situaties kunnen ontstaan. Het verkeer van de tegengestelde richting kan zich zomaar ineens op jouw weghelft bevinden.

Het enige wat je dan kunt doen is remmen en even wachten totdat het tegemoetkomende verkeer is gepasseerd. Maak je dus ook niet te druk als jij een keer moet uitwijken naar de andere weghelft. Men is in Oekraïne gewend aan deze situaties en men zal je dus ook gewoon de ruimte geven om te passeren.

Rommel in de berm.

In Nederland zijn we gewend aan keurig opgeruimde bermen, maar als je gaat reizen naar Oekraïne, houdt er dan rekening mee dat de bermen niet zo netjes schoon zijn als in Nederland. Het kan maar zo gebeuren dat er scherpe dingen in de berm liggen, die dwars door jouw autoband heengaan. Het gevolg is dat je een lekke band hebt.

In Oekraïne bestaat de wegenwacht niet zoals we dat in Nederland kennen. Er bestaat helemaal geen wegenwacht zelfs. Krijg je onderweg panne, dan ben je aangewezen op jezelf. Het is dus niet onverstandig om het verwisselen van een band van tevoren te oefenen. Maak jezelf bekend met het uitvoeren van kleine reparaties aan je voertuig, zodat je snel weer verder kan in geval van panne aan je auto.

Reizen naar Oekraïne

Autoweg in Duitsland

Voordat je in Oekraïne aankomt, moet je eerst door een aantal andere landen reizen. Zodra je Nederland uit bent, zal je waarschijnlijk via Duitsland naar Oekraïne reizen. Duitsland beschikt over en zeer goed onderhouden wegen netwerk. Je kunt dus zonder problemen door Duitsland heenrijden.

Wel moet je in Duitsland rekening houden met het feit dat er regelmatig aan de weg gewerkt wordt. Dit zorgt zeker in de spitsuren voor behoorlijke vertragingen en files. Bij deze wegwerkzaamheden wordt er ook nog eens behoorlijk streng gecontroleerd op snelheidsovertredingen. Wees dus gewaarschuwd.

In Duitsland mag je op grote stukken snelweg zo hard rijden als je zelf wilt, dus je kunt best lekker opschieten als je ‘s nachts rijdt.

Reizen naar Oekraïne

Polen en de autosnelwegen.

Alhoewel Polen een voormalig oostblok land is, zijn de snelwegen echt geweldig. Je mag in Polen op de meeste autosnelwegen maximaal 140 km/u rijden, dus je kunt ook in polen prima opschieten. Wanneer je gaat reizen naar Oekraine, zul je waarschijnlijk bij Forst de grens passeren. Direct wanneer je de grens voorbij bent, weet je dat je in Polen bent, want het enige stuk snelweg wat echt superslecht is, ligt direct na de grens bij Forst. Deze oude Oostblokweg zit vol met hobbels en kuilen. Vaak kun je daar ook niet harder dan 70 km/u. Dit stuk is ongeveer 100 kilometer lang en de schokbrekers van je auto zullen behoorlijk op de proef gesteld worden.
Tip: Gebruik het eerste stuk om even pauze te nemen en je voertuig bij te tanken. De brandstof is in Polen een stuk goedkoper dan in Nederland en Duitsland.

Tolwegen in Polen.

Wanneer je door Polen reist, zul je merken dat je tol moet betalen. Je komt aan bij een tolpoortje, trekt een kaartje en je bewaart dat kaartje. Aan het einde van de tolroute kom je weer bij een poortje en daar betaal je de tol voor je voertuig. De tol tarieven in Polen zijn absoluut laag te noemen. Je kunt betalen met Pools geld, met Euro’s en met creditcard. Een creditcard is de meest makkelijke manier. je geeft je kaartje af en een minuut later rijd je alweer verder.

Reizen naar Oekraïne

Reizen door Slowakije.

De wegen in Slowakije zijn een stukje slechter dan in Polen, maar de wegen zijn niet zo slecht als in oekraïne. Je kunt in Slowakije goed doorrijden. De wegen in Slowakije worden tegenwoordig steeds beter onderhouden, omdat de overheid een tol-systeem heeft ingevoerd. Met het geld wat men ophaalt op de tolwegen, worden de wegen in Slowakije aangepakt.

Er zijn in Slowakije geen tolpoorten, maar men maakt gebruik van een tolvignet. Dit tolvignet is verplicht en dit kun je verkrijgen bij bijna elk tankstation. Op het moment dat je Slowakije binnenrijdt, raden we je aan om direct aan de grens een tolvignet aan te schaffen. Dit kost je ongeveer een tientje per week, terwijl een boete vele malen hoger is. Het is in Slowakije niet echt duidelijk aangegeven wanneer je nu tol moet betalen, dus neem het zekere voor het onzekere en koop een tolvignet.

We hopen dat deze tips je wat verder helpen als je met de auto wilt reizen naar Oekraïne. Lees ook de andere tips in deze categorie.

 

 

Geef een reactie