visumvrij reizen vanuit oekraine - uitgelicht

Visumvrij reizen vanuit Oekraïne

Visumvrij reizen vanuit Oekraïne gaat binnenkort toch echt een feit worden. Op 6 april 2017 heeft het Europees Parlement ermee ingestemd dat Oekraïners binnenkort zonder visum naar landen in de Europese Unie kunnen reizen. De wetgeving kwam door het Europees Parlement met 526 stemmen voor, 75 stemmen tegen en slechts 36 mensen stemden niet. Hiermee is het visumvrij reizen vanui Oekraïne nog geen feit.

De wet moet namelijk nog goedgekeurd worden door de raad van ministers. Dit gebeurt waarschijnlijk op 11 mei 2017. Daarna moet de wet ondertekend worden door de President van de Europese Unie. (Op het moment van schrijven is dat een afgevaardigde van Malta). Op 22 mei wordt de beslissing dan officieel gepubliceerd in het EU bulletin. Als laatste stap zal 20 dagen na de officiële publicatie de wet dan van kracht worden. Visumvrij reizen vanuit Oekraïne zal dus op of omstreeks 11 juni 2017 een feit zijn.

visumvrij reizen vanuit oekraine voorwaarden

Voorwaarden voor visumvrij reizen vanuit Oekraïne

Er worden wel een aantal voorwaarden gesteld als jouw partner van Oekraïne naar Nederland wil reizen.

  • Jouw Oekraïense vriendin moet beschikken over een biometrisch paspoort.
  • Ze moet voldoende geld beschikbaar hebben om haar reis en haar verblijf te bekostigen. (plusminus 70-100 euro per dag)
  • Ze moet kunnen aantonen waar ze zal verblijven en wat het doel van haar reis is. Hierbij dient ze bijvoorbeeld bookingsbevestigingen te kunnen overleggen, of een uitnodigingsbrief van jou.
  • Reist ze per vliegtuig, dan moet ze een retourticket hebben.
  • Het is belangrijk dat ze beschikt over een geldige reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt. Deze reisverzekering moet geldig zijn voor de hele duur van haar reis en verblijf.
  • Wanneer ze reist per auto of motor, dient het voertuig verplicht verzekerd te zijn.

Hoelang mag jouw vriendin bij jou in de EU verblijven?

Jouw vriendin mag maximaal 90 dagen per 180 dagen in de EU verblijven. In het kort komt het er op neer dat ze net iets minder dan 3 maanden bij je mag blijven en dan moet ze weer terug. Nadat ze 180 dagen de EU heeft verlaten, mag ze weer terugkeren gedurende 90 dagen.

visumvrij reizen vanuit oekraine biometric passport

Een biometrisch paspoort.

Jouw vriendin wil visumvrij reizen vanuit Oekraïne. Dan heeft ze zoals eerder geschreven een biometrisch paspoort nodig. Zonder dit paspoort kan ze haar land niet verlaten. Een biometrisch paspoort kan aangevraagd worden via de OVIR. Dit is de juiste link naar de OVIR site: http://ovir.org.ua/biometricheskiy-pasport

Zodra jouw vriendin een biometrisch paspoort heeft en aan de voorwaarden voldoet, staat niet haar in de weg om op een vliegtuig te stappen en lekker een weekend bij jou door te brengen.

Geef een reactie